Ska tydligen bli översvämningar

Foto: Wiriden Jan
Nu varnar meteorologerna för regnkaos
Nu är det slut på sommar och sol. SMHI har gått ut med ett väderlarm - och varnar för regnoväder som kan ge 50 millimeter regn i dag i stora delar av Sverige.
- Det kan finnas risk för översvämningar, säger Lisa Frost på SMHI.
Varning för regnkaos

Varningen gäller söndagsdygnet. I de berörda områdena förväntas stora mängder nederbörd. Längs Roslagskusten, Upplandskusten, i Gästrikland och i södra Hälsingland väntas över 50 millimeter regn.

MÅNDAG: På måndag får Götaland, Svealand och Sydligaste Norrland regn eller skurar på de flesta håll och högst 20 grader. I mellersta och nordligaste Norrland växlande molnighet, mest uppehåll och 12- 18 grader.
TISDAG: Natten till tisdag fördjupas ett lågtryck över södra Götaland, det kan fram på dagen ge hård nordvind vid ostkusten från Svealand och söderut och till-hörande område med regn eller skurar drar i efterhand bort mot Baltikum. Nordvästra Svealand och Norrland får uppehåll.
SENARE I VECKAN: Lågtrycken fortsätter att bestämma vädret senare i veckan vilket betyder regn eller skurar på många håll men även perioder med uppehåll och temperatur mellan 15 och 22 grader.
När regnet kommer efter flera veckors semesterväder av medelhavsmått så kommer det med besked. SMHI har utfärdat varningar för stora mängder regn för flera län i mellansverige under söndagen.
- Det kommer att komma stora regnmängder under dagen, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.
Regnvädret har byggts upp över Atlanten och dragit in över Norge. När det stannar upp över Sverige i dag väntas över 50 millimeter regn under dygnet.
Vår regnperiod
- Det är ganska mycket för att vara under ett dygn, annars skulle man inte varna för det.
I norra Uppland och i Gästrikland kan det bli mer än så. Över 60 millimeter på ett dygn, vilket är vad det normalt kan komma under en hel månad.
Det är framför allt risken för översvämningar som får SMHI att gå ut med varningen.
- Varningen handlar om att brunnar och sådant kan vara dåligt rensade, så det finns risk för översvämningar.
Sensommarregn av liknande mått är inte helt ovanliga.
- Juli och augusti är årets nederbördsrikaste månader.
Regnvädret som i dag ligger över landet beror på ett vanligt lågtryck, men sensommarregnen beror oftast på att varm luft stiger under dagarna och bildar stackmoln som i sin tur bildar de typiska åskskurarna. Även i dag kommer det bli rejäl åska.

Maria

snygg blogg

2008-08-05 00:43:00
http://mariaholgersson.blogg.se/
Sandra

tack!

2008-08-05 00:43:24
http://piffad.blogg.se/
Maria

sv: tack så mycket

2008-08-05 00:45:45
http://mariaholgersson.blogg.se/

Left your comment here:

Name:
Remember me

Your email: (not public)

Your blog URL:

Your comment:

bloglovin